Aktiviteter i Närpes

Fritid och kultur

Närpes har ett rikt fritidsliv. Det finns många möjligheter att ta del av eller utöva en hobby. Det finns ett mångsidigt utbud av kultur, idrotts och ungdomsföreningar. I staden ordnas massvis av evenemang och aktiviteter inom både kultur och idrott, för människor i alla åldrar. Runtom i staden finns idrottslokaler och idrottsplaner, kulturlokaler och ungdomslokaler vilket gör att det ordnas aktiviteter i hela Närpes.

Här kan du läsa mer om fritiden i Närpes: https://www.narpes.fi/kultur-fritid-och-unga/

Här hittar du information om evenemang och händelser som ordnas i kulturhuset Mittistan: https://mittistan.fi/sv 

På denna karta finns många av sevärdheter och besöksmål i Närpes listade: https://www.visitnarpes.fi/sv/map 

Vill du veta mer om fritidsutudet i Närpes?  Är du intresserad av att börja på med en hobby men vet inte vem du ska kontakta? 
Ta gärna kontakt med fritidsbyrån så hjälper vi dig!

Biblioteken i Närpes

Välkomna till biblioteken i Närpes!

Huvudbiblioteket finns i Närpes centrum. I Övermark och Pörtom finns också bibliotek. I Närpes finns även en bokbuss som besöker bland annat skolor och daghem. På biblioteken och i bokbussen kan både vuxna och barn låna böcker på svenska, finska, engelska och andra språk, till exempel vietnamesiska och bosniska. Man kan också låna tidningar, musik och DVD-filmer. På biblioteken kan man låna ordböcker och språkkurser om man vill lära sig ett nytt språk. Det finns även lättlästa böcker på svenska och finska för både vuxna och barn. Man kan också låna e- och ljudböcker (appen Biblio), e-tidningar (appen PressReader) och streaming-filmer (www.viddla.fi).

Vid huvudbiblioteket finns också ett sportotek där man kan låna olika idrottsredskap och ett sagorum där barn kan mysa och leka. För att låna i biblioteken och bokbussen behöver man ett lånekort. För att låna e-material behöver man lånekort och pin-kod. Bibliotekspersonalen hjälper till med att ordna både lånekort och pin-kod. Det är gratis att skaffa lånekort och låna.
Vid huvudbiblioteket kan man använda kunddatorer, printa, kopiera och scanna dokument. Att använda dator och att scanna är gratis, men det kostar lite att printa och kopiera.

Biblioteken brukar ordna sagostunder på olika språk och andra evenemang.
Om man undrar över något är det bara att fråga bibliotekspersonalen, de hjälper gärna till.

Här finns mer information:

Bibliotekets hemsida: fredrika.finna.fi
Instagram: narpesbibliotek
Facebook: Stadsbiblioteket i Närpes – Närpiön kaupunginkirjasto

Legato

Lär dig spela och dansa med oss.

Musikinstitutet Legato musikinstitut där man kan lära sig spela ett instrument samt att dansa.Vi finns i Närpes Kristinestad, Kaskö, Korsnäs och Malax. Våra elever är i Åldern 3-19 År och vem som helst kan sända in en intresseanmälan till oss.
Man söker in till oss via vår hemsida www.legato.fi, sänder email kansli@legato.fi eller ringer 040-1600624 Anmälan till studier i Närpes sänder man inom april månad.

Närpes vuxeninstitut

I Närpes finns många möjligheter till livslångt lärande.

Välkommen att ta del av utbudet som vi erbjuder i Närpes stad.

Inom Svenska Österbottens folkakademi som finns i centrum av Närpes kan du studera svenska och lära dig om det finländska samhället. Undervisningen sker dagtid 25 lektioner/vecka under ett läsår. Målet är att du som nyinflyttad i Närpes skall få en god språkgrund för din integration i samhället.

Ansök om studieplats till hösten, senast i juni Sök studieplats – Application form » Närpes Vuxeninstitut (narpes.fi)

Närpes vuxeninstitut, finns i centrum av Närpes, men erbjuder kurser på olika platser i hela Närpes. Vuxeninstitutet erbjuder kurser och föreläsningar i många olika ämnen. Hos oss kan du delta i kurser bland annat i språk, motion, musik, dans, konst, hantverk och IT. Till Närpes vuxeninstitut är alla välkomna. Under kurstillfällena träffar du nya människor och lär dig nya färdigheter kring ett gemensamt intresse där den sociala gemenskapen är viktig. Närpes vuxeninstitut är en plats för gemenskap, kreativitet, kunskap och glädje. Närpes vuxeninstitut – Kurser » Närpes Vuxeninstitut (narpes.fi)