Työ, elinkeinoelämä ja matkailu

Närpiössä yrittäminen ja yrittäjyys ovat elämäntapoja. Tästä todisteena paikkakunnalla toimii noin 400 eri alojen pienyritystä.

Närpiössä on merkittävää metalli-, huonekalu-, rakennus- ja elintarvikealan tuotantoa. Useilla yrityksillä on laajaa kansainvälistä toimintaa.

Suuri osa kaupungin työpaikoista on metalliteollisuudessa ja kasvihuone-elinkeinon parissa. Närpiö on näillä kahdella toimialalla johtavassa asemassa Suomen mittakaavassa.

Närpiö on kasvihuoneviljelyn keskus Suomessa. Viljely sai alkunsa jo vuosisadan alussa, kun Valdemar Mattfolk vuonna 1916 kasvatti tomaatteja pienessä kasvihuoneessa Finbyn kylässä. Nykyään viljelijöitä on yli 120 ja lasin ja muovin alla on yhteensä 99 hehtaaria viljelypinta-alaa. Elinkeino on pitkälle automatisoitua ja Närpiössä tuotetaan 60 prosenttia Suomen tomaateista ja 50 prosenttia kurkuista.

Keskitetty viljely on tuottanut synergiavaikutuksia, kuten lajittelu-, pakkaus-, kuljetus- ja myyntiyhtiöitä, tarvikekauppaa, teknisiä palveluja ja neuvontaa. Kaikkiaan kasvihuoneteollisuuden arvioidaan työllistävän Närpiössä noin 1 200 henkilöä.

Useat kuljetus- ja logistiikkayritykset vastaavat tuotteiden liikkumisesta paikasta toiseen asiakkaiden toiveiden mukaan. Yhä suurempi erilaisten palvelujen ja yritysten valikoima takaa erilaisten oheispalvelujen valikoiman yrityksille ja kotitalouksille.

Närpiössä on useita tuulivoimapuistoja. Huomattavalla tuulivoimapuistojen ja tuulivoimaloiden määrällään Närpiö lukeutuu maan tärkeimpiin tuulivoimalla energiaa tuottaviin kuntiin.

Närpiö houkuttelee matkakohteena sekä kotimaisia että ulkomaisia kävijöitä. Meren ja saariston läheisyys, ruotsin kieli ja Närpiön murre, aidot miljööt ainutlaatuisten kirkkotallien kaltaisine nähtävyyksineen, sekä tapahtumat kuten kesäiset Tomaattikarnevaalit kuuluvat kaupungin matkailuvaltteihin.