Närpiön historiaa ja tietoa Närpiöstä

Historiallisesti

Närpiön kaupunki hallintoyksikkönä on peräisin vuodelta 1331, kun ensimmäiset muistiinpanot Närpiön pitäjästä tehtiin.

1340-luvun tienoilla pohjanmaalainen rannikkomaa oli jaettu kolmeen pitäjään: Närpiö, Mustasaari ja Pedersöre. Närpiön suurpitäjään kuului aluksi seuraavat, sittemmin itsenäiset, kunnat: Siipyy, Lapväärtti, Tiukka, Närpiö, Ylimarkku, Pirttikylä, Korsnäs, Petolahti ja Bergö. Myös nykyiset kokonaan suomenkieliset Teuva, Isojoki ja Myrkky kuuluivat Närpiön suurpitäjään, kuten myös Kaskinen.

Kaskisten ja Kristiinankaupungin kaupunkien perustamisen sekä kunnallishallinnon täytäntöönpanon myötä Närpiön suurpitäjä jaettiin 14:ään itsenäiseen kunnallisyksikköön. Kunnallishallinto perustettiin Närpiöön 1867.

Närpiön kaupungin nykyiset rajat vahvistettiin 1973, kun Närpiön, Ylimarkun ja Pirttikylän kunnat sekä osa Korsnäsin kunnasta muodostivat suurkunnan.  Uuden kunnan rajat  asetettiin lopullisesti 1975, kun Pirttikylän pohjoiset osat siirrettin Maalahden kunnalle.

Presidentin asetuksella Närpiön kunnasta perustettiin Närpiön kaupunki 1.1.1993.

Maantieteellisesti

Närpiötä voi perustellusti pitää rannikkokaupunkina.
Rannikkoviivan pituus on 45 km, mutta lukuisien merenlahtien ja saarten ansiosta rantaviivan pituus on kaiken kaikkiaan 700 km.

Kaupungin maapinta-ala on 970 km2. Väestö on keskittynyt osittain ns. rantakyliin ja osittain joen laaksoon Närpiön joen ympärille.

Kylärakenne on vakaa. Kaupunkikeskustan lisäksi arvioidaan, että kylistä muodostuu 9 talousaluetta. Talouskylien peruspalveluun on kuulunut koulu, kauppa ja posti. Kapungin keskustassa palvelutaso on korkea kymmenien vähittäis- ja erikoiskauppojen ansiosta, ja alueelta löytyy myös muutama valintamyymälä. Valtion ja kunnan laitokset sijaitsevat keskustan välittömässä läheisyydessä.

Liikenneyhteydet

Etäisyydet isompiin keskuksiin ovat seuraavat: Vaasa 80 km, Pori 120 km, Seinäjoki 105 km, Helsinki 350 km ja Turku 270 km. Eurooppatie 8 sijaitsee 5 km:n etäisyydellä Närpiön keskustasta. Rautatierata Kaskinen-Seinäjoki kulkee kaupungin läpi, lähin tavara-asema on Kaskisissa. Lähin rautatieasema henkilöliikenteelle on Vaasassa, kuten myös lähin lentoasema. Lähin syväsatama on Kaskisissa, 13 km Närpiön keskustasta.

Närpiön pohjoismaiset ystäväkunnat

Akranesin kunta, Islanti