Du är här

Unga har nytta av vaccin mot Covid-19!

Det första man kan tänka på med ett vaccin är att det ger dig själv skydd mot en sjukdom som samhället tycker är så pass allvarlig att det utvecklas vaccin mot den. Unga som hittills insjuknat har oftast fått mildare versioner av sjukdomen, även om det också finns allvarliga fall av Covid bland unga. Det kan vara så att man själv inte ens skulle ha fått sjukdomen som ovaccinerad, men kompisar, syskon, föräldrar och mormor och farfar skyddas också av att man själv vaccinerar sig.

Den som vill resa utomlands har nytta av vaccineringen, naturligtvis när det gäller själva risken för sjukdom men också vid gränsövergångar där vaccineringsintyg efterfrågas. Med smarttelefonen kan man visa att vaccineringen gjorts. 

Om fler personer tar vaccinet minskar spridningen av Covid-19, och det innebär att restriktionerna kan minska. Krogar, festivaler, sportevenemang med mera behöver då inte begränsa sig, stänga eller ställa in. Universitet, gymnasier och andra skolor kan verka under mer normala förhållanden. Distansstudier som skapar ensamhet och hindrar socialt studieliv kan upphöra.

En del av oss får vissa biverkningar av vacciner. De allra vanligaste känningarna efter en Covid-vaccinering är lätt huvudvärk, lite feber eller trötthet. Dessa är biverkningar som ofta inte ens skapar ett dygns symptom. De flesta får inga biverkningar.

I Närpes finns goda chanser att mer än 80% av unga i åldern 16-40 år fått en första dos vaccin inom juli månad. Den 30 juni har drygt 50% av invånarna i denna ålder fått vaccinet mot Covid-19. Vi är bra på väg men behöver ännu få fler vaccinerade bland de yngre invånarna.