Närpiön terveys- ja palvelukeskus

Närpiön terveyskeskus viereisine asumisyksiköineen jatkaa uudistumistaan lähivuosina. Kokonaisuutta kutsutaan nimellä Närpiön terveys- ja palvelukeskus. Rakennustyöt valmistuvat vuonna 2022.

Terveyskeskussairaala (eli vuodeosasto) on läpikäynyt mittavan remontin, ja uudistuneella osastolla on nyt modernit ja tarkoituksenmukaiset tilat 31 potilaan hoitamiseen. Osastolla on muun muassa entistä tilavampi kuntoutusosasto ja muutama huone on erotettu eristysosastoksi.

Alueen tehostetun palveluasumisen yksiköt uusiutuvat myös. Ne ovat Villa Rosa ja Holger, Villa Efraim ja Alina,  Villa Göta ja Åke ja lopuksi Villa Svea ja Ivar. 

Närpiön terveys- ja palvelukeskuksessa tulee kaikkien asumisyksiköiden remonttien ja laajennusten valmistuttua olemaan 115 asukashuonetta. Useimmat huoneista ovat yhden hengen asuntoja, mutta myös pariskunnat voivat asua asunnoissa. Osa asunnoista on suurempia, ja ne soveltuvat siksi parhaiten pariskunnille. Asumismuoto on tehostettu palveluasuminen, eli paikalla on henkilökuntaa vuorokauden ympäri. Kaikki asumisyksiköt saavat uudet nimet, mutta periaate on sama kuin ennenkin, eli tilat nimetään vanhustenhuollolle varoja lahjoittaneiden tai testamentanneiden henkilöiden mukaan.

Närpiön palvelu- ja terveyskeskuksen uusi pääsisäänkäynti toimii kaikkien asumisyksiköiden ja terveyskeskussairaalan pääsisäänkäyntinä. Se on ollut valmiina jo tovin. Uuden pääsisäänkäynnin yhteyteen on valmistunut myös uusi keskuskeittiö ja henkilöstöruokala. Henkilöstöruokala on saanut nimen Matstugan (”Ruokatupa”). Myös läheistensä luona asumisyksiköissä vierailevat omaiset voivat syödä Matstuganissa.
 

Alueen viimeinen suuri hanke on Närpiön terveyskeskuksen remontti. Työt aloitettiin vuoden 2021 alussa. Tuolloin osa terveyskeskuksen toiminnasta muutti tilapäisesti muihin tiloihin alueella.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Närpiön terveys- ja palvelukeskus on hyvin valmistautunut toimimaan osana perusturvatoimintaa, kun tulevia sote-uudistuksia ryhdytään toteuttamaan.

Koska monia rakennusvaiheita tehdään samanaikaisesti tai peräkkäin, vaikuttaa tämä alueen asiakkaiden, henkilökunnan ja vierailijoiden arkeen. Voi olla paikallaan vilkaista alla olevaa karttaa: se antaa yleiskäsityksen terveyskeskusalueesta ja siitä käy ilmi, miten alueella voi liikkua vierailijana.

Teksti: Jim Eriksson