Neuvoja läheisille

Päihteiden väärinkäyttäjän läheisenä eläminen tarkoittaa usein, että tulee vedetyksi mukaan väärinkäyttäjän tuhoisaan käyttäytymiseen. Läheisenä voi kärsiä läheisriippuvuudesta.

Päihteiden väärinkäyttäjien ja huumeriippuvaisten toiminta vaikuttaa läheisiin enemmän tai vähemmän. Vaikutukset voivat ilmetä eri henkilöillä hyvin eri tavoin.

Alkoholi on yhteiskunnassamme yleisin riippuvuutta aiheuttava aine, mutta on monia muitakin, esim. huumeet, pelit, ruoka jne. Läheisille on yhteistä se, etteivät he ole yksin.

Päihteiden väärinkäyttäjien läheiset tarvitsevat hyvin paljon tukea ja apua myös omalta osaltaan. Mahdollisuus keskustella ongelmista jonkin ulkopuolisen kanssa voi olla suureksi avuksi.

Voit omaisena soittaa (nimettömänä jos niin haluat) tai tilata ajan ja tulla keskustelemaan päihdetyöntekijän vastaanotolle joko Närpiöön, Kristiinankaupunkiin tai Kaskisiin.

Tässä muutamia ajatuksia herättäviä teesejä Al-Anonin (Päihteiden väärinkäyttäjien läheisten verkoston) kirjoituksista:

  • Älä yritä ohjata läheistäsi, joka on alkoholin suurkuluttaja Voit itse paljon paremmin, kun et enää yritä ohjata läheisesti käyttäytymistä.

  •  Älä ota kantaaksesi hänen vastuutaan – alkoholisti voi mahdollisesti kasvaa henkisesti, jos hän saa kantaa vastuunsa itse.

  • Kieltäydy olemasta uhri, se rooli on yhtä tuhoisa kuin alkoholistin.

  • Ajattele enemmän itseäsi, ota enemmän vastuuta itsestäsi ja muista ympärilläsi olevista ihmisistä.

  • Kieltäydy mahdollistamasta väärinkäytön jatkuminen lohduttamalla alkoholistia, soittamalla työhön poissaolosta jne. Sano sen sijaan: Saat kantaa siitä täyden vastuun itse.

  • Älä suojele läheistäsi hänen juomisensa seurauksilta. Tuska on suurin lahja – monet alkoholistit eivät ole halukkaita tekemään ongelmalleen mitään ennen kuin he ovat saavuttaneet pohjan. Jos alkoholistia suojelee tuskalta, viivästyttää tervehtymistä.

 

Al-Anon

Päihderiippuvaisten läheisten yhdistys, jossa yhdessä käsitellään oman ympäristön ongelmia ja ratkaisuja. Siellä saa tukea muilta samassa tilanteessa olevilta. Lähin Al-Anon toimii Kristiinankaupungissa. Kaksikielinen omaisryhmä kokoontuu joka toinen torstai klo 19 Vänstuganilla, Rantakatu 18.
Lähin täysin ruotsinkielinen ryhmä toimii tällä hetkellä Vaasassa. Suunnitelmissa on käynnistää ruotsinkielinen omaisryhmä myös Närpiöön.