Henkilökohtaisen budjetin kokeilu Pohjanmaalla 2018

Pohjanmaa on aloittanut henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun osana iäkkäiden palveluja. Kokeilussa ovat mukana Vaasan, Pietarsaaren ja Närpiön sosiaali- ja terveystoimet. Pohjanmaan kokeilussa kohderyhminä ovat yli 65-vuotiaiden asiakkaiden omaishoitajat sekä kotona asuvat, monia eri palveluja tarvitsevat ikäihmiset.

Mitä henkilökohtainen budjetti tarkoittaa? Entä valinnanvapaus?

Henkilökohtainen budjetti on asiakkaan tarpeiden pohjalta määritelty rahasumma, jolla asiakas voi hankkia asiakassuunnitelmansa mukaisia palveluja.

– Kokeilu tuo näkyväksi sen, miten valinnanvapaus ja palveluseteli toimivat käytännössä osana soteuudistusta. Valinnanvapauden myötä asiakas voi itse valita palveluja kunnilta, yrityksiltä, yhdistyksiltä tai muilta hyväksytyiltä palvelusetelituottajilta. Näin asiakas voi uudella tavalla vaikuttaa palvelunsa sisältöön, kertoo projektipäällikkö Pirjo Wadén.

Kokeilun tarkoitus on luoda henkilökohtaisen budjetoinnin toimintamalli sekä tuottaa materiaalia, joita voidaan hyödyntää jatkossa maakunnissa.

Edellytyksenä palvelutarpeen arviointi ja asiakassuunnitelma

Henkilökohtaisen budjetin saaminen edellyttää, että asiakkaalle on tehty palvelutarpeen arviointi ja tarpeeseen perustuva asiakassuunnitelma. Näiden perusteella asiakkaalle määritellään henkilökohtainen budjetti, joka asiakkaalla on käytettävissään tarvitsemiensa palvelujen hankkimiseen.

– Asiakkaan tilille ei siirry rahaa, vaan henkilökohtaisen budjetin mukaiset korvaukset maksetaan suoraan palveluntuottajalle, Wadén selventää.

Kokeilu kestää vuoden 2018 loppuun asti

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Pohjanmaan hankkeelle 680 000 euron valtionavustuksen. Kokeilun kokonaiskustannukset ovat 850 000 euroa. Hankeaika on 01.12.2017–31.12.2018. Lopullinen valtionavustuspäätös saatiin ministeriöltä 22.2.2018. Vaasan kaupunki on hankkeen hallinnointikunta.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Pirjo Wadén, puh 040 481 3243, pirjo.waden [at] vaasa.fi

projektityöntekijä Johanna Björkman, puh 040 663 0266, johanna.bjorkman [at] vaasa.fi       

 

Hanketyöntekijät palveluohjauksessa:

Aliisa Öling, Case Manager, Vaasa, puh. 040 662 9031

Ann-Christine Järf-Rex, Case Manager, Vaasa, puh. 040 662 9914

Ann-Sofie Larsson, Case Manager, Pietarsaari, puh. 044 785 1730

Marika Lindgren, Case Manager, Pietarsaari, puh. 044 785 1365

Ebba Finnäs, Case Manager, Pietarsaari, puh. 044 785 1584

Sofia Smått-Nyman, Case Manager, Närpiö, puh. 040 662 9826