Olet tässä

Kotiseutuyhdistystoiminta

Närpiön kotiseutuyhdistys ry

(Närpes hembygdsförening rf)
Kotiseutuyhdistys vaalii ja suojelee luonnonkaunista Öjskogsparkenia museorakennuksineen: Bengtsgården, koulutupa, apteekkimuseo, maalaispuoti ja maanviljelymuseo. Lisäksi alueella on pyörivä katsomo ja ravintolarakennus. Joka kesä järjestetään useita tilaisuuksia Öjskogsparkenissa.
Suosittuja tilaisuuksia ova mm.  Elonkorjuujuhlat sekä kotiseutu- ja emigranttipäivä heinäkuussa.
Öjskogsparken, kirkonmäki, kirkko ja kirkkotallit muodostavat ainutlaatisen ympäristön. Kesäisin alueella on opastuksia.

Seuraavat jaostot toimivat kotiseutuyhdistyksen alaisuudessa:

  • teatterijaosto hoitaa Närpiön teatterin ja pyörivän katsomon toimintaa

  • kansantanssijaosto kansantanssiryhmineen, joka mm. perinteisesti järjestää juhannusjuhlan Öjskogsparkenissa juhannusaattona 

  • sukututkimusjaosto järjestää sukututkimuskursseja yhdessä kansalaisopiston kanssa 

  • kirjajaosto ja Närpes Bokförlag julkaisevat paikallishistoriaa käsitteleviä kirjoja 

  • muinaistutkimusjaosto, jonka toiminta koostuu mm. muinaisjäänteiden etsimisestä ja tunnettujen muinaisjäänteiden tarkastamisesta 

  • museoapteekkijaosto huolehtii Öjskogsparkenin apteekkimuseosta


 

Ylimarkun kotiseutuyhdistys ry

(Övermark Hembygdsförening rf)
Ylläpitää Ylimarkun kotiseutumuseota ja postimuseota. Kotiseutuyhdistys osallistuu Ylimarkkupäivien järjestämiseen vuosittain heinäkuussa.
 

Pirttikylän kotiseutuyhdistys ry

(Pörtom Hembygdsförening rf)
Ylläpitää kotiseutumuseota ja Ahlholma gårdia lasipajoineen ja pankkimuseoineen sekä Viktor Dalbon maalausateljeeta ja kotia. Ahlholma gårdissa on taitelijoiden  mahdollista järjestää näyttelyitä kesäaikaan.
Kotiseutuyhdistys järjestää yhteislauluiltoja sekä markkinoita museoalueella.
Kesäisin alueella on opastuksia.

Valsbergin kotiseutuyhdistys
 

Valsbergs Hembygdsförening eli Valsbergin kotiseutuyhdistys perustettiin vuonna 1976. Yhdistys ylläpitää entisen Valsbergin kansakoulun kiinteistöä. Yhdistys järjestää mm. perinteisiä kesä- ja joulujuhlia jäsenilleen sekä julkaisee Valsbergsbladetia, joka sisältää tietoa Valsbergin tapahtumista ja kylän historiasta. Entisessä koulurakennuksessa järjestetään myös Aikuisopiston kursseja sekä seurakunnan toimintaa.