Ajankohtaista maataloustoimistolta v.26

Hei!

Tässä seuraa tärkeää tietoa kesän ajankohtaisista asioista:

Onko sinulla tarvetta muuttaa tietoja tukihakemuksessasi?
Muutosmahdollisuus on avattu Vipu-palvelussa! Tukihakemusta ei tarvitse peruuttaa, jos haluaa muuttaa esim. kasvia jollakin kasvulohkolla niin tekee muutoksen ja tallentaa, tämän jälkeen muutos näkyy hallinnon sovelluksessa. Soita mielellään meille ja keskustele muutoksesta, me emme saa automaattisesti tietoa siitä että joku on muuttanut hakemustaan. Mitä muutoksia hakemukseen voi tehdä? Lue Ruokaviraston viimeisin uutiskirje, siellä tulee esiim myös ne muutokset jotka edelleen tulee tehdä ilmoittamalla maataloustoimistoon: https://uutiskirje.ruokavirasto.fi/archive/show/5485143
HUOM! Ensimmäisen yhteydenottoyrityksen jälkeen koskien peltovalvontaa (ELY-keskuksesta) kaikki tiedot Vipussa lukkiutuu eikä hakemustietoja voi enää muuttaa.

Lannoitetuki
Muistattehan että sähkön ja lannoitteiden kustannustuki tulee hakea viimeistään 31 heinäkuuta 2023. Maataloustoimistot eivät käsittele tätä tukea, kysymyksiin vastaa Valtionkonttori seuraavasta puh.nrosta: +358 295 50 3050, ma – pe kl 9-15, tai s-posti: yritystuet@valtiokonttori.fi
Lisätietoja: https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/maatalouden-ja-vesiviljelyalan-kustannustuki/#yleista-tuesta

Vipu-mobiili, koska applikaatio on oltava käytössä?
Viimeistään elokuussa applikaatiota voi tarvita, jos sinulle tulee selvityspyyntö ja toteat että selvitykseen pitäisi vastata valokuvalla. Applikaatiota voi tarvita jo nyt, esim. jos sinulla on kuivuuden takia epäonnistunutta kasvustoa. Sellaisissa tapauksissa on hyvä ottaa valokuva jo tässä vaiheessa josta käy ilmi että kasvusto on perustettu, jotta voit myöhemmin vastata jos satelliittikuvien perusteella pyydetään selvitystä heikolta näyttävän kasvuston takia.
HUOM: jotta valokuvaa voisi myöhemmin käyttää selvityspyynnössä niin valokuva pitää olla otettu Vipu-mobiilin valokuvaustoiminnolla!
Seuraavassa linkissä on lisää kysymyksiä ja vastauksia Vipu-mobiilista sekä videoita joista voi olla apua asennuksessa/käytössä: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/vipu-mobiili/

Tietoa heille jotka valitsivat tilakohtaisen ympäristökorvaustoimenpiteen ”Kasvintuhoojien ja kasvitautien seuranta- ja tunnistussovellukset”
On tullut esille että monet ehkä ovat valinneet tämän toimenpiteen miettimättä sitä että miten aikoo suorittaa sen ehdot. Tämä toimenpide ei täyty sillä että käyttää Vipu-mobiilia! Suorittaaksesi tämän toimenpiteen ehtoja sinun tulee käyttää jotakin seuraavista ohjelmista/sovelluksista kasvukauden aikana (eli nyt kesän aikana):

LukeKasKas –> Voidaan käyttää tavallisimpien tuotantokasvien osalta. Ohjelmaan on tulossa päivitys kesällä niin että myös nurmi on valittavissa ja sovellus käy myös tilalle, jolla on pelkkää nurmituotantoa, nurmi ei siis vielä ole valittavissa.
RapsiApp (heille joilla on rapsia tai rypsiä)
Minun Maatilani – WisuEnnuste (lisämoduuli jonka voi ostaa Minun Maatilani-ohjelmaan)
AgAssist
Cordulus Farm (maksaa)
Agriportal (heille joilla sokerijuurikkaita)

Muista että ohjelmaa on käytettävä nyt kasvukauden aikana tallentamalla esim. havaintoja kasvitaudeista tai rikkakasveista. Havaintoja on tehtävä muutamalla lohkolla joissa on sellaista kasvia jota ohjelma tukee. Sovelluksen käyttö pitää dokumentoida esimerkiksi kuvakaappauksin, myös tuloste tietokoneelta toimii jos sovellusta käyttää siellä. Jos kadut että valitsit tämän toimenpiteen niin voit itse vaihtaa toimenpidettä Vipu-palvelussa.

Kärsineet kasvustot
Jos osa lohkon kasvustosta on kärsinyt esim. säistä johtuen niin kasvia ei tarvitse kylvää uudestaan tai tukia ei tarvitse peruuttaa, jos on viljelty tavanomaisen hyvän maatalouskäytännön mukaan. Rikkakasvit valloittavat helposti tällaiset alat ja se tilanne tulee kuitenkin hoitaa jollain tapaa, esim. niittämällä. Ruokaviraston ohje koskien kuivuutta: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/uutiset/mita-tehda-kuivuudesta-karsiville-kasvustoille/

Vahingoittaako joutsenet, kurjet, valkoposkiset hanhet viljelyksiäsi?
Jos siitä haluaa hakea vahinkokorvausta niin tärkeintä tässä vaiheessa on dokumentoida vahingot ja niiden laajuus sekä ennaltaehkäistä vahinkoja pystyttämällä linnunpelättimiä tai pelästyttää lintuja muilla tavoin. Tee ilmoitus vahingoista ELY-keskukseen tämän kautta: https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut (valitse ”Korvaukset rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennaltaehkäisemisestä” ja sen jälkeen ”Korvaus rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen”. Ilmoita mielellään myös maataloustoimistoon vahingosta ENNEN sadonkorjuuta/puintia jotta kerkiämme tulla arvioimaan vahinko.

MAATALOUSTOIMISTOT LOMA-AIKANA:
Maataloustoimistoissa on 3-30.7 välisenä aikana vähemmän henkilökuntaa. Lomallaolevan henkilökunnan puhelut siirtyy Närpiön-toimistoon jossa henkilökuntaa paikanpäällä melkein joka päivä. Koska teemme heinä-elokuussa myös tarkistuskäyntejä koskien hukkakauraa niin toimistossa ei aina ole väkeä paikanpäällä, soitto ennen käyntiä toimistolla kannattaa! Vastaamme myös sähköposteihin jotka lähetetään osoitteeseen lantbruk@narpes.fi kaikki yhteystietomme löydät täältä.

Maataloushallinto toivoo kaikille hyvää kesää!


Yst. terv.
Närpiön kaupunki, maaseutuhallinto
(yhteistoiminta-alue Närpiö, Kristiinankaupunki, Maalahti, Korsnäs, Kaskinen)